Bu site, Türkiye’de yaşanan Tenkil sürecinin mağdurlarının yaşadıkları haksızlıkların hafızası olma amacıyla hazırlanmıştır. Tenkil mağdurlarının gözaltında, tutuklu, hasta ölümler ile Ege ve Meriç’te, sürgünde ölümleri, iş kazalarını, intihar ve diğer vefatlarının; kaçırılma ve diğer insan hakları ihlallerinin kayda alındığı bir veritabanı çalışmasıdır. Veri tabanı kayıtlarımıza göre Tenkil sürecinde ölenlerin sayısı 1200’ü geçmiştir.
Eşi tutuklandığı için kendilerine ait kırtasiye dükkânını işleten Hatice Gündebahar, evde kimsenin olmadığı sırada iple kendisini tavana asarak hayatını sonlandırdı.
Daha FazlaDenizli’de babası memuriyetten, annesi ise hemşirelikten KHK ile atılan Pamukkale Üniversite öğrencisi M. P. arkadaşlarının gözü önünde kendini boşluğa bırakarak intihar etti.
Daha Fazla15 Temmuz sonrasında tutuklanıp cezaevine gönderilen Yusuf Çelik hayatını kaybetti. Çelik’in cezaevinde kaldığı sürede kalp ve karaciğer hastası olduğu öğrenildi.
Daha FazlaMüebbet hapis cezasına çarptırılan askeri öğrenci Burak Cansever’in annesi Elmas Cansever hayatını kaybetti. Doktorların ifadesine göre stres nedeniyle demans hastalığına yakalanan Cansever 55 yaşındaydı.
Elmas Cansever’in ölüm haberini Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya sosyal medya hesabından duyurdu. Cansever’in oğluna çok üzüldüğünü belirten Çetinkaya, “Bir anne daha evladına hasret gitti.” dedi.
15 Temmuz Sultanbeyli Davası’nda yargılanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Burak Cansever, 5 yıldır Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Çetinkaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “5 yıldır cezaevinde olan Askeri öğrenci Burak Cansever’in annesi Elmas Cansever bugün toprağa verildi. Bir anne daha evladına hasret gitti. Son 3 aydır hafızası tamamen giden, hiç kimseyi tanımayan Elmas abla, sadece Burak! denildiğinde tepki veriyordu. Savcı cenazeye izin vermedi. Bugün Burak’ın arama günü. Abisi telefonda söyleyecek. Yarın da görüş günü. Abisi gidecek.” ifadelerini kullandı.
BURAK CANSEVER BAŞARILI BİR ÖĞRENCİYDİ
Hava Harp Okulu öğrencisi Burak Cansever, 15 Temmuz öncesinde Kastamonu’da düzenlenen TSK Askeri Okullar Oryantring (Koşarak Hedef Bulma) Şampiyonasında birinci olmuş ve ödülünü il valisi Şehmus Günaydın’dan almıştı.
15 Temmuz’da ‘terör eylemi’ var denilerek otobüse bindirilen yüzlerce öğrenciden biri de Burak Cansever’di. Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı’nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin ölmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184’ü tutuklu 187 sanığın yargılandığı davada sanık olarak yer alıyordu.
Mahkemedeki savunmasında, Yalova’da olay günü içtima yapıldığını anlattı. İçtimada daha önce hazırlanan listelerin okunduğunu söyleyen Cansever, “Listeler okunup isimler birleştirilerek 50 kişilik gruplar oluşturuldu. Sonra otobüse binmemiz emredildi. Bir süre sonra da otobüse mermiler getirildi ve kişi başı 40 mermi doldurmamız emredildi. Şarjörler doldurulduktan sonra da oluşturulan gruplarla 3 otobüsle hareket ettik.” diye konuştu.
TERÖR EYLEMİ DİYE ÇIKTIK
Otobüslerle Osmangazi Köprüsü üzerinden geçtiklerini anlattı. İstanbul girişine geldiklerinde trafiğin sıkışmaya başladığını söyledi. Sanıklardan 4’üncü sınıfların kol komutanı olan Kurmay Yüzbaşı Sinan Canlı’nın otobüsten inerek MP5 silahıyla bir süre ilerlediğini belirtti. Canlı’nın ilerlemesinden bir süre sonra gittiği tarafta silah seslerinin geldiğini söyledi.
Ardından otobüsün tekrar hareket ettiğini anlattı: “Az bir mesafe katettikten sonra tekrar silah sesleri geldi ve otobüsümüz durdu. Silah seslerinden sonra ambulans sirenlerinin sesleri de gelmeye başladı, üsteğmen, araçları ittirmemizi emretti, kamptan terör tehdidiyle çıkmışız, sonra silah sesleri ardından da ambulans sesleri gelince de kötü bir durum olduğunu düşünerek komutanın ‘Yolu açın’ emri üzerine yolda duran ve içinde kimsenin olmadığı iki aracı yan devirip yolu açmaya çalıştık. Bunu yapmamdaki tek sebep, ambulansa yol açmak ve can kurtarmaktı. O anda başka bir çarem yoktu tek amacım ambulansa yol açıp can kayıplarının önüne geçmekti. Halkla birlikte İstiklal Marşı okuduk.”
Daha FazlaÇukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü’nün hocalarından Dr. Mehmet Fatih Traş, maruz kaldığı linçle psikolojik travma yaşadı ve 25 Şubat 2017’de yaşadığı evde yaşamına son verdi.
Daha FazlaTeğmen Abdulkadir Karadağ, eğitim var denilerek okullarına çağrılıp darbe günü Ankara sokaklarında vatandaşa ateş etmeleri istenen, bunu kabul etmedikten sonra da kimliği belirsiz kişiler tarafından şehit edildi.
Daha FazlaDanıştay Tetkik Hakimi Mehmet Tosun, 15 Temmuz sonrası gözaltına alındı, kötü muamele gördü. Kanser olan Tosun, 29 yaşında hayatını kaybetti.
Daha Fazla15 Temmuz sonrası tutuklanan ve cezaevinde kansere yakalanan PTT çalışanı Recep Türk, 25 Kasım 2018’de hayatını kaybetti. Samsun Bafra Cezaevi’nde hapis yatan Türk, haksız tutukluğunun ardından cezaevinde pankreas kanserine yakalanmıştı. Sağlık durumu kötüye gidince tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi, ancak tedavi için geç kalınmıştı.
Daha Fazla1997 Kuzey Irak Operasyonu‘nda gazi olan İrfan Bayar, hakkında terör suçlamasıyla başlatılan soruşturma sonrasında intihar etti.
Daha FazlaCopyright © 2021 Tenkil Museum