Sabri Çolak Profesör, öğretim görevlisi, Erzurum Atatürk Üniversitesi
  • Ölüm Tarihi 24/08/2018
  • Öldüğü Yer Ankara
  • Ölüm Sebebi Tutuklu ölüm, kalp krizi
  • Defin Tarihi 25.08.2018, Erzurum Pasinler
  • Gözaltı Tarihi 27.07.2024
  • Gözaltı Yeri Erzurum
  • Tutuklayan Mahkeme Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi
  • Suçlama-İstenilen Ceza

ÖZGEÇMİŞ

Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Çolak, terör suçlamasıyla yargılandı ve 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Van Kapalı Cezaevi‘nde rahatsızlanarak Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’ne kaldırıldı. 12 gün yoğun bakımda kalan Prof. Dr. Çolak, burada tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Çolak, 11 öğretim üyesi ile birlikte gözaltına alınmıştı. Çıkarıldığı mahkemce tutuklanıp Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilen Çolak 25 ay tutuklu kaldı. İlerleyen yaşı ve hastalıklarına rağmen tutuklu yargılanan Çolak, bir tanığın daha sonra inkâr ettiği ‘Fetullah Gülen’in Köpeğiyim’ şeklindeki ifadeleri sebebiyle medyada yoğun bir algı operasyonuna maruz kalmıştı. Medyaya yansıyan ve mahkemeler üzerinde baskı oluşturan bu durum sebebiyle Çolak tutuklu yargılanmaya devam etmişti.

Babamız en çok bu iftiraya üzüldü
Çolak’ın çocuklarının verdiği bilgilere göre, çıkarıldığı ilk mahkemede, ‘Bu tarz bir cümlenin insan onuruyla bile bağdaşmadığını ve tanık ifadesinin bir iftiradan ibaret olduğunu’ belirten Prof. Dr. Sabri Çolak’ın, en çok üzüldüğü durum, bir bilim insanı olarak kendisinin bu şekilde lanse edilmesi olmuş. Çolak’ın ailesi babalarının bu ifadelere çok üzüldüğünü ve hastalıklarının bu iftira üzerine nüksettiğini belirtiyor. Çolak’a, kalp yetmezliği ve ileri derece aort darlığı rahatsızlığı sebebiyle ‘cezaevinde kalamaz’ şeklinde heyet raporu verilmiş, fakat bu rapora rağmen tutukluluğu devam etmişti. Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’ne getirilen Çolak’a burada çok iyi bakıldığını söyleyen kendileri de doktor olan kızları, babalarının ameliyata alınacağını beklenirken, ömrünün buna yetmediğini söyledi.

Bor’un Türkiye’deki en önemli uzmanlarından birisiydi
Mühendislik Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Çolak, 100’ün üzerinde öğrencisi profesör olarak akademik camiaya katıldı. Binlerce öğrenci yetiştiren Çolak, alternatif enerji kaynağı çalışmalarına konu olan bor madeniyle ilgili Türkiye’deki en önemli uzmanlarından birisi olarak biliniyordu.15 Temmuz sonrası Erzurum’da gözaltına alınıp tutuklanan ve sözde terör iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan 69 yaşındaki Profesör Çolak cezaevinde hayatını kaybetti. Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi emekli Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Çolak , 25 aydır tutukluydu ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunuyordu. Çolak’ın kalp rahatsızlığı olduğu ve kalp krizinden hayatını kaybettiği ifade edildi. Sabri Çolak’ın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edilecek. Çolak’ın cenazesi memleketi Erzurum’un Pasinler ilçesinde toprağa verildi.

Evinde bulunan gazeteler ve belgesel programından dolayı tutuklanmıştı

Sabri Çolak’ın kapatılan Irmak Tv’de yayımlanan ‘Geçmişten İzler’ isimli belgeselde yer alması ve evinde Fethullah Gülen’in resimlerinin olduğu gazetelerden dolayı gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Çolak hakkında Erzurum 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘silahlı terör örgütü yöneticiliği’ iddiasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Çolak daha sonra, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, hükümle birlikte tutukluluk halinin devamını karar verilmişti.
Gülen’den cezaevinde vefat eden Prof. Dr. Sabri Çolak için taziye

Fethullah Gülen, Prof. Dr. Çolak’ın vefatından sonra bir taziye mesajı yayınlandı. Gülen mesajında şunları söyledi:

“Tanıdığım günden beri samimiyeti, tevazu ve mahviyeti ile gözümde hep nurdan bir abide gibi var oldu. Son yıllarını Medrese-i Yusufiye ile taçlandırdı. En zor şartlarda sadakat ve vefasının gereğini yapmaktan geri durmadı. Duruşuyla “Baş eğmezüz edâniye dünyâ-ı dûn içün/Allahadur tevekkülümüz i’timâdımız” beytini zulmün yüzüne haykırdı ve bir mihnet kahramanı olarak Hakka yürüdü.”

KAYNAKLAR:

Cezaevinde bir ölüm daha: Prof. Dr. Sabri Çolak hayatını kaybetti


https://www.yeniasya.com.tr/gundem/bir-tabutta-tahliye-daha_471160
https://aktifhaber.com/gundem/gulenden-cezaevinde-vefat-eden-prof-dr-sabri-colak-icin-taziye-h121916.html

 

Copyright © 2021 Tenkil Museum