Teoman Gökçe HSYK 1. Daire Üyesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
  • Ölüm Tarihi 03/04/2018
  • Öldüğü Yer Ankara Sincan T Tipi Cezaevi
  • Ölüm Sebebi Tutuklu ölüm, kalp krizi
  • Defin Tarihi 06.04.2018, Amasya
  • Gözaltı Tarihi 17.07.2018
  • Gözaltı Yeri Ankara
  • Tutuklama Tarihi 21.07.2018
  • Tutuklayan Mahkeme Ankara Batı 1. Sulh Ceza Hakimliği
  • Tutukluluk Süresi 2 yıl
  • Suçlama-İstenilen Ceza

ÖZGEÇMİŞ

HSYK 1. Daire Üyesi Teoman Gökçe, 15 Temmuz’dan iki gün sonra yüzlerce arkadaşı gibi 17 Temmuz 2016’da gözaltına alındı ve tutuklandı. Kalp hastasıydı. Dilekçeleri cevapsız kaldı. Gökçe, tutsak edildiği tek kişilik hücrede kalp krizi geçirdi. Uzun süre müdahale edilmeyen Gökçe, 2 Nisan 2018’de vefat etti.

 

Daha önce Yargıtay 10 Daire’de tetkik hakimliği yapan eski HSYK 1. Daire Üyesi Teoman Gökçe, 15 Temmuz’dan iki gün sonra 17 Temmuz 2016’da Ankara’daki evinde gözaltına alındı. 4 gün Ankara Emniyeti’nde tutulduktan sonra Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Ankara Batı 1. Sulh Ceza Hakimliğince, darbeye katıldığı, hükümeti yıkmaya teşebbüs ettiği ve silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla 21 Temmuz 2016’da tutuklandı.

Gökçe, 15 Temmuz’dan iki gün sonra 17 Temmuz 2016’da Ankara’daki evinde gözaltına alındı. 4 gün Ankara Emniyeti’nde tutulduktan sonra Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Ankara Batı 1. Sulh Ceza Hakimliğince, darbeye katıldığı, hükümeti yıkmaya teşebbüs ettiği ve silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla 21 Temmuz 2016’da tutuklandı.

Sincan T Tipi Cezaevine konulan Gökçe, 9 Aralık 2016’da A-üst 8 Nolu tekli hücreye kapatıldı. 2 Nisan 2018’de saat 17.00 sularında kalp krizi geçirip ölene kadar burada yaşamaya mecbur bırakılan Gökçe’nin havalandırma, spor, telefon görüşü, haftalık görüşleri dahil birçok hakkına kısıtlama getirildi. 27 Aralık 2017’de Cezaevi İdare Kurulu tarafından “tehlikeli tutuklu” listesine dahil edildiği için başka mahpuslarla koridorlarda bile karşılaşmamasına ve konuşmamasına dikkat edildi. Kalp hastalığı olduğunu yazdığı dilekçelerde belirtmesine rağmen hastaneye muayene için sevkine izin verilmeyen Gökçe, 16 ay tutsak edildiği tek kişilik hücrede kalp krizi geçirdi. Uzun süre müdahale edilmeyen Gökçe, 2 Nisan 2018’de vefat etti.

TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULDU
Hakim Gökçe hukuksuz şekilde tek kişilik hücrede 16 ay boyunca tutuldu. Göreve 1993 yılında başlayan Gökçe, ceza hukuku alanında doktora yapmış, kendisini yetiştirmiş bir hakimdi. Ankara Batı İnfaz Hakimliğine dilekçeler yazdı, Anayasa Mahkemesine (AYM) de iki kez başvurdu. Ancak tüm dilekçeleri ve itirazları reddedildi. Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruda hak ihlali yoktur kararı verildi.
15 Temmuz’dan iki gün sonra gözaltına alınan Gökçe, 16 ay tek kişilik hücrede kaldı. Kalbinde bir sorun olduğu fark edilmişti ancak tetkik ve tedavisi diğer tüm mahpuslar gibi ihmal edildi. Hücreye atılmadan önce de zaten sağlık raporu alınmamıştı. Kendisinin başvurularında belirttiğine göre sağlık kontrolleri zamanında yapılmadı. Üstelik tutuklu olduğu süre içinde anne ve babası 6 ay arayla kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etti. Buna rağmen Gökçe’de de kalp riski olacağı göz önünde bulundurulmadı.

TUTUKLU ÖLÜM VE İHMALLER KAMERA KAYITLARINDA
Sincan T Tipi Cezaevinin 8 Nolu hücresinde kalp krizi geçirerek vefat eden eski HSYK üyesi Teoman Gökçe’nin ölüm anına ait kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntü ve fotoğraflar apaçık bir şekilde ihmalle ölümü ispatlıyor.
Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın ulaştığı 32 dakikalık görüntülerde, Teoman Gökçe’nin 2 Nisan 2018 pazartesi günü saat 17.19’da hücresinden sedyeye konularak çıkarıldığı, 8-10 görevli eşliğinde cezaevinin koridorlarından geçirilerek asansöre götürüldüğü, bir süre asansörde bekletildikten sonra zemin kattaki mahkum kabul bölümüne indirildiği görülüyor. Bu bölümde bir memur Gökçe’ye kalp masajı yapıyor, daha sonra da kapıya yanaşan ambulanstan inen üç hemşire olaya müdahale ediyor. Ancak Gökçe bir yaşam belirtisi göstermiyor.
Teoman Gökçe’nin hücresine ait fotoğraflarda ise penceresinin tel kafes ile tamamen kapatıldığı, akşam yemeğini henüz yemediği, eşyalarının da ortalığa saçıldığı görülüyor. Fotoğraflarda ayrıca masası, mutfak lavabosu, okuduğu kitaplar, seccadesi, dolabının üzerinde de ailesine ait resimler var.

SECCADESİNİN ÜZERİNDE YERDE YATIYORDU
Daha sonra iki görevli daha geliyor. Gökçe’nin odasına giren görevlilerin her hallerinden telaşlı ve panik oldukları belli. Gökçe kamera kayıtlarına göre 17.18’de sedyeye konularak hücreden çıkarılıyor. Gökçe’nin hürce komşusu eski savcı İ.T. A. o anları şöyle anlattı:
“17.12’de acil yardım butonuna bastık. Zaten biz her acil butonuna basışımızda gardiyanlarla mücadele ediyorduk. Geliyorlar, neden bastın diye bağırıyorlar. Butona bastığımızda geldiler, ne oldu dediler, yan tarafa bakmalarını söyledim. Teoman beyin seccadesinin üzerinde yattığını söylediler. Hemen kalp masajı yapmalarını ve dilini geri çekmelerini söyledim. Birinci ekip bunu yapamadı, ikinci ekibi aradılar. Onlar sedyeyle birlikte geldi. Teoman Gökçe, hücreden çıkarıldıktan sonra (17.19) benim hücremin önünden geçirildi. Ben de 10 yıl savcılık yaptım. Baş bölgesinde yoğun bir morarma vardı. Yani öldüğü belliydi. Neticede doktor değilim ama bir insanın beyin ölümünün gerçekleşmesi için 5 dakika oksijensiz kalması yeterli. İster üç dakikada ister beş dakikada müdahale edilsin, bir insanı hücreye attıysanız ve orada kalp krizi geçirdiyse o insan ölür. Müdahale de etseniz de dakika içinde beyin ölümü gerçekleşir. Teoman beye hücrede ilk müdahale yapıldıktan sonra 10 dakika asansörde bekletiliyor. Aşağıdaki müdahalelerde 20 dakika geçiyor. Yani hastaneye götürülmesi 35-40 dakika arasında. Hücreler uzun süre kalmak için tasarlanmış, tasarlanmış yerler değildir.”

CEZAEVİ KORİDORLARINDA, ÖLÜMLE-YAŞAM ARASINDA
Teoman Gökçe hücresinden çıkarıldıktan sonra sayıları 8-10 arasında olan gardiyanlar eşliğinde geniş koridorlu bir bölgeden geçirilerek asansörlerin olduğu alana getiriliyor. Bu geçiş farklı açıdaki 2 kameralardan görülüyor. 2 dakikalık kamera kaydında ise asansörde yaklaşık 10 dakika bekletilen Gökçe, ambulansın geleceği zemin kata mahkum kabul noktasına indiriliyor.
5. kamera kaydı Teoman Gökçe’nin sedyeyle getirildiği mahkum kabul bölümüne ait. Burada acil müdahale eğitimi alan A.A. adlı memur Gökçe’ye kalp masajı yapıyor. Bir süre sonra girişe ambulans yanaşıyor. İki kadın, bir erkek hemşire iniyor, onlar da uzun bir süre kalp masajı yapıyorlar. Kamera kayıtlarına göre burada geçen zaman 22 dakika.
Resmi kayıtlara göre Teoman Gökçe 17.38 sıralarında Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Devlet Hastanesi’ne (Kampüs Hastanesi) ulaştırılıyor.
Teoman Gökçe’nin hücresine ait fotoğraflarda ise penceresinin tel kafes ile tamamen kapatıldığı, akşam yemeğini henüz yemediği, eşyalarının da ortalığa saçıldığı görülüyor. Fotoğraflarda ayrıca masası, mutfak lavabosu, okuduğu kitaplar, seccadesi, dolabının üzerinde de ailesine ait resimler var. 49 yaşında hayatını kaybeden ihraç hakim Teoman Gökçe, gayri insani koşullarda can verdiği A-üst 8 Nolu bu hücreden çıkabilmek için 16 ay boyunca mücadele etti. Tutukluluğunun hukuksuz olduğuna, kötü muamele yasağının ve eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine dair Ankara Batı İnfaz Hakimliğine dilekçeler yazdı, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) de iki kez başvurdu. Ancak tüm dilekçeleri ve itirazları reddedildi.
Ölümünden sonra, 2 Mayıs 2018’de ailesi ve avukatı Gökçe’nin “yaşam hakkı”, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” ne dair AYM’ye yaptığı 3. başvuru ise 6 Ekim 2021’de karara bağlandı.

HANGİ GEREKÇEYLE 10 METREKARELİK BİR HÜCREYE ATILDI?
AYM’nin sitesinde geçen ay yayınlanan, Hasan Tahsin Gökcan, Muammer Topal, Recai Akyel, Selahaddin Menteş ve İrfan Fidan’ın oybirliğiyle verilen karara göre Gökçe’nin ölümünde yine hiçbir hak ihlali yoktu! Oysa AYM kararında cevap verilmeyen, gündeme bile getirilmeyen birçok soru var:
1- Kanunlara göre bir insan 20 günden fazla hücreye kapatılamaz. Teoman Gökçe hangi gerekçeyle 16 ay, 10 metrekarelik bir hücrede tutuldu?
2- 10 metrekarelik bu hücre, bir insanın 16 ay yaşamasına elverişli bir yer miydi? Böyle bir hücrede bir insan uzun süre tutulabilir mi?
3- Hücredeki acil yardım butonu, kalp krizi geçiren bir insanın hayatını kurtarabilir mi? Kalp krizi geçiren bir insan tek başına bu butona basabilir mi? Nasıl basacak?
4- Teoman Gökçe’nin sağlık kontrolleri zamanında yapıldı mı?
5- AYM kararında ambulansın 10 dakika içinde yani saat 17.32’de cezaevine geldiği belirtiliyor. Bold Medya’nın ulaştığı görüntülere ve Teoman Gökçe’nin ölüm anına tanıklık eden yan hücre arkadaşı, hukukçu İ.T.A’nın Bold Medya’ya yaptığı açıklamaya göre Gökçe, kalp krizi geçirdikten ancak 35-40 dakika sonra hastaneye götürülebiliyor. O da cezaevinin içindeki hastaneye… Yani Gökçe hücresinden çıkarıldıktan sonra kamera kayıtlarına göre bir süre asansörde bekletiliyor. Bir süre de ambulansın yanaşabildiği zemin kattaki mahkum kabul bölümünde müdahale edildikten sonra hastaneye ulaştırılıyor. Kalp krizi gibi riskli durumlarda bir insana anında müdahale edilemeyecekse neden hücreye kapatılıyor?
16 AY TECRİTTE TUTULDU
Cezaevi İdare Kurulu tarafından “Tehlike hali taşıyan tutuklu” olarak damgalanan Teoman Gökçe, birçok hakkı kısıtlanarak 16 ay hücrede tecrit altında tutuldu. Ailesinin verdiği bilgiye göre cezaevine sapasağlam giren ve herhangi bir hastalığı olmayan Gökçe, vefatından önce sağlık sorunları nedeniyle revire çıkmaya başlamıştı.
Kalbinde bir sorun olduğu fark edilmişti ancak tetkik ve tedavisi diğer tüm mahpuslar gibi ihmal edildi. Hücreye atılmadan önce de zaten sağlık raporu alınmamıştı. Kendisinin başvurularında belirttiğine göre sağlık kontrolleri zamanında yapılmadı. Üstelik tutuklu olduğu süre içinde anne ve babasını 6 ay arayla kalp rahatsızlığı nedeniyle kaybetti. Bu rağmen Gökçe’de de kalp riski olacağı göz önünde bulundurulmadı.
Bir hukukçu, Türkiye’nin başkentindeki bir cezaevinde meslektaşlarının kararları, imzaları ve ihmaller zincirleriyle bile bile işte böyle ölüme gönderildi.
KAYNAKLAR:
https://kronos35.news/tr/kalp-kriziden-hayatini-kaybeden-eski-hsyk-uyesi-teoman-gokcenin-son-goruntuleri-ortaya-cikti/

16 ay hücreye kapatılan eski HSYK üyesi Teoman Gökçe’nin son anları

GÖZALTI SÜRECİ

Gözaltına Altına Alındığı Şehir: Ankara
Gözaltına Alan Emniyet Birimi: Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi
Gözaltı Süresi : 4 Gün

TUTUKLULUK SÜRECİTutuklanma Tarihi: 21 Temmuz 2016
Tutuklandığı Şehir: Ankara
Tutuklama Kararı Talep Eden Savcılık: Ankara Batı Cumhuriyet Savcılığı
Tutuklama Kararı Veren Mahkeme: Ankara Batı 1. Sulh Ceza Hakimliği
Hakkında İstenen Ceza: Terör örgütü
Tutuklu Kaldığı Cezaevi: Ankara Sincan T Tipi Cezaevi

Copyright © 2021 Tenkil Museum