Nurefşan Ketenci
  • Ölüm Tarihi 25/07/2021
  • Öldüğü Yer Almanya
  • Ölüm Sebebi Hastalık
  • Defin Tarihi , Frankfurt

ÖZGEÇMİŞ

Babası KHK ile kapatılan kurumda çalıştığı için Ankara’da özel eğitim gördüğü Sistem Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi’nden atılan yüzde 100 engelli Nurefşan Ketenci, ailesinin iltica ettiği Almanya’da hayatını kaybetti. Ketenci ailesi 3 yıldır Almanya’da yaşıyordu.

 

Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın haberine göre Nurefşan Ketenci, dünyada 50 bin kişide bir görülen Kedi Miyavlaması Sendromu (Cri du Chat) ile dünyaya geldi. 16 yaşındaki Nurefşan, yüzde 100 engelliydi. Ailesinin ‘cennet kuşu’ diyerek sevdiği Nurefşan, babası KHK’lı olduğu gerekçesiyle Ankara’da özel eğitim gördüğü okuldan 2017 yılında atıldı.

 

Nurefşan’ın annesi Senanur Ketenci, kızının okuldan nasıl atıldığını geçtiğimiz yıl anlatmıştı. Nurefşan’ı okuldan alması için okul müdürünün baskı ile dilekçe imzalattığını söyleyen Ketenci, “Çok çirkin bir şekilde attılar okuldan. Okul müdürü benim sürekli ağzımı arıyordu. Sürekli sorular soruyordu. Bir gün ‘Çocuğunuzu artık okuldan alın, istemiyoruz’ dedi. Normal şartlarda ancak veli çocuğunu isterse okuldan alabiliyor. Bana dilekçe gönderdi. Ben de mevcut şartlardan dolayı imzalamak zorunda kaldım.” dedi.

 

 

Nurefşan Ketenci oksijen tüpüne bağımlı bir hayat yaşıyordu. Doktorların ifadesine göre 94 yaşındaki bir insanın kalbini taşıyor, akciğerinin bir bölümü hiç çalışmıyor, bir bölümü ise kısmen görevini yerine getiriyordu.

 

Babanın işsiz kalması, engelli çocuklarının okuldan atılması ve 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de nefes alamayacak hale gelen Ketenci ailesi yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Yüzde yüz engelinin yanı sıra bir de mülteci olan Nurefşan’a Almanya sahip çıktı.

 

Türkiye’de eğitimi yarım kalan Nurefşan’a öncelikle elektrikli hastane yatağı ve ayakta durabilmesi için özel sandalye verildi. Evlerinin hem girişine hem banyoya lift takıldı. Boyuna ve kilosuna göre 3 kez tekerlekli sandalye yapıldı. Her sabah 8’den 15’e kadar okula giden Nurefşan’a, bu süre içinde tüm kişisel ihtiyaçlarına yardımcı olması için özel bir bakıcı tahsis edildi.

 

https://youtu.be/zzGClRDWTDM

Copyright © 2021 Tenkil Museum