Orta Afrika ülkesi Gabon’daki La Lumiere Okulu’nda çalışan öğretmen Adnan Demirönal, MİT tarafından düzenlenen yasa dışı operasyonla Türkiye’ye 10 Nisan 2018’de kaçırıldı. İstanbul’a elleri kelepçeli ve bitkin bir halde getirilen Demirönal, 9 gün süren sorgusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “silahlı terör örgütü yöneticiliği” ve “uluslararası casusluk” suçlamasıyla tutuklandı. Bu sırada Birleşmiş Milletler Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Komitesi, kaçırılan Demiralan ve diğer öğretmenlerle ilgili Türkiye’ye bir mektup gönderdi ve 60 gün süre tanıyarak kaçırılmalar hakkında cevap istedi. Öğretmenlerin tahliye edilmemesi üzerine İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştimar konuyu Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Komitesi’ne taşıdı. Bu başvurunun ardından Demirönal, çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki son duruşmada Adnan Demirönal’a, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Yurt dışında farklı ülkelerdeki Türk okullarında yıllardır öğretmenlik yapan ve son olarak Orta Afrika ülkesi Gabon’da çalışan Adnan Demirönal, MİT tarafından düzenlenen yasa dışı operasyonla 10 Nisan 2018’de Türkiye’ye kaçırıldı.
Gabon’da Türk girişimcilerin açtığı La Lumiere Okulu’nda çalışan Adnan Demirönal 15 Mart’ta Gabon güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Gabon polisi, Demirönal ve beraberindeki 3 eğitimcinin “Gabon’un iç güvenliğine tehdit teşkil ettiği” gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Birkaç gün sonra ise öğretmenlerin evlerine yapılan baskınla eşleri de gözaltına alındı. 6 Nisan’da üç eğitimci başka bir hukuksuzluğa maruz kalarak Gabon Savunma Bakanlığı’nda üç General tarafından sorguya çekildi.
Birleşmiş Milletler olaya müdahil oldu ve Gabon hükümetine yazı yazarak açıklama istedi.
Öğretmenler eşleri ve çocukları toplam 13 kişi, 10 Nisan’da MİT tarafından zorla Gabon’dan İstanbul’a getirildi. Eşler ve çocuklar İstanbul’da serbest bırakılırken 4 öğretmen Emniyet’te sorgulandı.
FRANSIZ AVUKAT: SUÇLAMANIN İÇERİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ
La Lumiere Eğitim kurumlarının avukatlığını yapan dünyaca ünlü insan hakları savunucu Richard Sedillot, uzun yıllardır Gabon’daki en iyi özel okullardan birinde çalışan eğitimcilerin Türkiye’nin siyasi baskıları sonucu gözaltına alındığını belirtti. Gabon polisinin Türk eğitimcileri önce “evrakta sahtecilik” ile suçladığı ancak daha sonra resmi suçlamanın “iç güvenliğe tehdit” olarak değiştirildiği öğrenildi.
Türk öğretmenlerin hukuksuz bir şekilde pasaportlarına el konulması ve yaklaşık 3 hafta gözaltında tutulmalarına rağmen Gabon Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararından haberdar olmadığı ve resmi sınır dışı işlemi için hiçbir girişimde bulunulmadığı ortaya çıktı. MİT tarafından Gabon’dan alınarak İstanbul’a elleri kelepçeli ve bitkin bir halde getirilen Demirönal, 9 gün süren sorgusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “silahlı terör örgütü yöneticiliği” ve “uluslararası casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.
Öte yandan Fransa’nın önde gelen gazetesi Le Monde de Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin Hizmet Hareketi üyesi öğretmenleri ve kişileri yurt dışından kaçırmasını 2018’de haber yaptı. “Afrika’dan Asya’ya, Türkiye Gülenistleri avlıyor.” denilen haberde, geçen hafta Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Gabon’dan kaçırdığı Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal’ın hikâyesini okuyucuyla paylaştı.
Bu üç kişinin Gülen Cemaati’ne ait bir okulda görevli öğretmenler olduğuna dikkat çeken Le Monde, MİT’in bu öğretmenlerin avukatlara erişim hakkı vermeden, haklarındaki suçlamaları bile öğrenmelerine fırsat tanımadan özel bir uçakla Türkiye’ye götürdüğünü yazdı.
Gazete “terör örgütü üyeliği” ile suçlanan öğretmenlerin yıllarca sürebilecek hapis cezasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Nereye giderlerse gitsinler, onları yakalayıp getireceğiz?” açıklamasına yer verilirken, “Kosova ve Gabon’dan sonar bakalım sıra kimde?” sorusu yöneltildi.
“55 BİN KİŞİ TUTUKLANDI”
Mario Jego imzalı Le Monde haberinde şu ifadeler öne çıktı:
“2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra Türk yetkililer, Gülen takipçilerine cadı avı başlattı. 1999’dan beri ABD’de yaşayan Gülen darbeyle ilgisi olduğuna dair iddiaları reddediyor. Hükümetin bitmek bilmeyen operasyonlarında aralarında öğretmen, hâkim, eleştirmen ve gazetecilerin de olduğu 55 bin kişi tutuklandı.”
Adnan Demirönal tutuklandıktan bir süre sonra Birleşmiş Milletler Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Komitesi, Demirönal ve benzer şekilde kaçırılan 3 öğretmenle ilgili Türkiye’ye bir mektup gönderdi ve 60 gün süre tanıyarak kaçırılmalar hakkında cevap istedi. Öğretmenlerin tahliye edilmemesi üzerine İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştimar konuyu Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Komitesi’ne taşıdı. Bu başvurudan bir süre sonra Adnan Demirönal çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki son duruşmada, mahkeme heyeti Demirönal’a örgüt üyeliği suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Demirönal, uluslararası casusluk suçlamasından ise beraat etti.
KAYNAKLAR;
https://kronos34.news/tr/mitin-gabondan-turkiyeye-getirdigi-ogretmen-adnan-demironala-bm-karari-ile-tahliye/
https://www.takvim.com.tr/guncel/2021/02/05/gabondan-getirilen-feto-saniklarinin-davasinda-karar
https://www.tr724.com/kosovadan-sonra-gabonda-da-turk-ogretmenler-hedefte/
https://romanyahaber.com/2018/04/14/mitin-ogretmen-kacirma-skandalini-yazan-le-monde-ilk-kez-avrupadan-adam-kaciriliyor/