15 Temmuz süreci sonrasında Hizmet Hareketi mensubu olduğu gerekçesiyle hedef alınan Ordulu hayırsever iş adamı Salih Şensoy, sığındığı Gürcistan’da yakalandığı koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 3 Aralık 2020 tarihinde 53 yaşında vefat etti.
Türkiye’de tüm mal varlığına el konulan ve ailesi gözaltı süreçleriyle sarsılan Şensoy, ülkesinde yaşam hakkı tanınmaması üzerine cebri hicretle Gürcistan’a geçerek yaşam mücadelesini gurbette sürdürüyordu.
Salih Şensoy, Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı Başköy mahallesi sakinlerinden merhum Nahit Şensoy’un oğluydu ve kent genelinde dürüstlüğüyle bilinen bir müteahhitti.
Başarılı bir iş insanı olmasının yanı sıra, kazancını eğitim faaliyetlerinde ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmakta kullanan, çevresinde çok sevilen bir isim olarak tanınıyordu. İnandığı insani değerler ve Hizmet Hareketi’nin eğitim vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle Ordu’da iz bırakmıştı.
Baskılar, Mal Varlığına El Konulması ve Mecburi Hicret
15 Temmuz sonrasında sivil bir ölüme mahkûm edilmek istenen Şensoy’un hayatı ağır hak ihlalleriyle altüst oldu. Yıllar boyunca topluma fayda sağlamış bir iş insanı olmasına rağmen adli soruşturmalarda terör örgütü üyeliği suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Resmi makamlarca tüm mal varlığına, şirketlerine ve birikimlerine el konuldu; bununla da kalınmayarak aile fertleri adli makamlarca gözaltına alındı.
Can güvenliği ve özgürlüğü tehdit altında olan Şensoy, her şeyini geride bırakarak Gürcistan’a hicret etmek zorunda kaldı. Gürcistan’da sıfırdan bir düzen kurmaya ve ailesinin geçimini uzaktan da olsa sağlamaya çalışan Şensoy, dünya genelini sarsan koronavirüs pandemisinin en yoğun döneminde virüse yakalandı.
Yaşadığı ağır psikolojik travmalar, ülkesinden uzakta olmanın verdiği hüzün ve stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan Şensoy, hastalığı ağır geçirdi. Hastanede tedavi altına alınmasına karşın bünyesi virüsün yarattığı tahribata daha fazla mukavemet gösteremedi ve 3 Aralık 2020’de 53 yaşında gurbet topraklarında vefat etti.
Şensoy’un Türkiye’deki hukuksuzluklar neticesinde memleketinden uzakta hayatını kaybetmesi, sosyal medyadaki hak ihlali platformlarında “Bir hesap daha ahirete ve adil-i mutlak olan Allah’a kaldı” ifadeleriyle derin bir teessürle paylaşıldı.
Salih Şensoy’un naaşı sevenlerinin katılımıyla Ordu’daki aile mezarlığına defnedildi.